Woordhelder

Digitale boeken

Het bedrijf Dedicon maakt twee soorten digitale boeken: Daisy boeken voor de Daisy speler en digitale boeken voor voorleessoftware.

 

Digitale boeken ClaroRead

Vanaf schooljaar 2013/2014 heeft Dedicon boeken beschikbaar voor ClaroRead. U dient dan ClaroRead boeklezer in uw bezit te hebben. Echter Dedicon heeft ook andere bestandsformaten waar u gebruik van kan maken. Met ClaroRead Pro is het mogelijk om zelf digitale boeken te maken. U kan dan foto-PDF boeken verkrijgen. Deze foto-PDF boeken kan u omzetten naar tekst PDF. Ook is het mogelijk om te werken met EDU tekst bestanden.

Welke formaten kan/moet u bestellen bij Dedicon

ClaroRead standaard: EDU tekst boeken
ClaroRead standaard in combinatie met ClaroRead Boeklezer: ClaroRead boek bestanden of EDU tekst boeken
ClaroRead Plus en ClaroRead Pro: EDU tekst boeken of Foto PDF boeken
ClaroRead Plus en ClaroRead Pro in combinatie met ClaroRead Boeklezer: ClaroRead boek bestanden, Foto PDF of EDU tekst boeken


 Verschillen tussen de boeken/bestanden

EDU Tekst: Alleen de tekst, geen afbeeldingen, geen opmaak. Bestanden kunnen direct geopend en voorgelezen worden in bijvoorbeel Microsoft Word. Aanvullen of invullen van werkboeken is mogelijk.
Foto PDF: Scan van het boek, ,moet eenmalig omgezet worden naar tekst PDF met ClaroRead Plus of ClaroRead Pro. Opmaak 100%. Kwaliteit van het boek hangt af van de originele scan (o.a. kleur of zwart/wit). Bij ClaroRead Pro zijn er meer opties voor leesvolgordes en veranderen van onderwater teksten. Bestanden kunnen geopend worden in Adobe Reader. Deze kunnen dan met meeleescursor voorgelezen worden. Invullen van werkboeken is mogelijk.
ClaroRead Boek bestanden: Digitaal bestand van het boek. De opmaak is 100% hetzelfde als het originele boek. Alle kleuren en afbeeldingen zijn aanwezig. De kwaliteit is 100%. Deze bestanden moeten geopend worden met ClaroRead Boeklezer. Invullen van werkboeken is mogelijk. Pagina's kunnen als foto PDF opgeslagen worden of direct worden uitgeprint. De teksten worden met meeleescursor voorgelezen.


Dedicon heeft subsidie gekregen van de overheid om digitale boeken voor voorleessoftware beschikbaar te maken. Het voordeel van werken met voorleessoftware is de vrijheid van voorlezen. Alle tekst op de computer kan worden voorgelezen. Ook zelfgemaakte documenten. In de digitale schoolboeken van Dedicon valt op dat de lay-out exact hetzelfde is als het origineel. Ook zijn de leesvolgordes voor veel boeken aangebracht. Dit wil zeggen dat de pagina precies in de juiste volgorde wordt voorgelezen. Werken met digitale boeken van Dedicon bespaart tijd doordat u niet hoeft te scannen. 

De kosten van de digitale schoolboeken (Daisy en aangepaste schoolboeken) moeten gefinancierd worden door de school. Dit geldt zowel voor het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. Schoolboeken worden door Dedicon uitgeleverd. De kosten van deze boeken zijn 4 euro 50 per boek, per leerling, per jaar.
 

 

Daisy boeken


Daisy boeken zijn in eerste instantie ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking. In Nederland is een keuze gemaakt om deze boeken beschikbaar te stellen aan iedereen met een leesprobleem.

Een Daisy boek is een ingesproken versie van een boek. Dit inspreken gebeurt door mensen. Dit is een groot voordeel bij het afluisteren van deze boeken. Een mens leest nu eenmaal mooier voor dan een computerstem. Deze voorlezers zijn speciaal geselecteerd op een correcte Nederlandse uitspraak en hebben een prettige en duidelijke stem om naar te luisteren.

Met Daisy is het mogelijk om direct naar een bepaalde pagina uit een boek te navigeren. Let wel dat er nooit tekst zichtbaar is bij Daisy. Ons advies is dan ook om te luisteren naar het Daisy boek en tegelijkertijd mee te lezen met het originele boek op papier. Hierdoor komt de informatie bij iemand met dyslexie visueel en auditief binnen. Dit is erg belangrijk, zeker bij een tekst die iemand moet leren. De beperking bij het werken met een Daisy speler zit hem in het feit dat iemand afhankelijk is van wat er ingelezen is in Daisy formaat. Tachtig procent van alle schoolboeken is ingelezen en er zijn 60.000 leesboeken beschikbaar in Daisy. Echter, kopieën die uitgedeeld worden in de klas of teksten die op het internet staan zijn niet beschikbaar in Daisy formaat. Deze kunnen dan ook niet voorgelezen worden door de Daisy speler.

Normale leesboeken worden door het loket aangepast lezen uitgeleverd.