Woordhelder

Vragen over ClaroRead

ClaroRead

 

Ik ben de werkbalk kwijt?
Als de werkbalk zweeft kan het zijn dat u hem ‘kwijt’ bent. U hebt dan de werkbalk geminimaliseerd. U vindt de werkbalk dan bij de verborgen pictogrammen. Deze pictogrammen vindt u bij de pijl omhoog vlakbij de klok van Windows (rechtsonder). Klik op de pijl en klik vervolgens op het icoon van ClaroRead. 

werkbalk-kwijt

ClaroRead leest de tekst raar voor met een Engels accent. Is dat normaal?
Nee dat is niet normaal, zeer waarschijnlijk is de installatie is niet volledig geweest. De stemmen zijn om deze reden niet geïnstalleerd. De Engelse stem die u kan kiezen staat standaard op uw computer (waarschijnlijk heet deze Anna) en is geen voorleesstem van ClaroRead. Voer de installatie nogmaals uit. De stemmen worden nu geïnstalleerd. Voor de Nederlandse taal kan u Xander en Claire gebruiken, voor het Engels: Daniel, voor het Frans: Virginie, voor het Duits: Steffi. Er zijn nog veel meer stemmen en talen beschikbaar. Deze kan u op verzoek aanvragen.

De meeleescursor werkt niet op internet?
Bij internet Explorer kunnen teksten met meeleescursor gelezen worden. ClaroRead kan teksten voorlezen in andere browsers (Firefox, Chrome, Edge, Safari enz. enz.). De tekst dient dan geselecteerd te worden. ClaroRead zal de geselecteerde tekst vervolgens direct voorlezen.

Mag ClaroRead bij het examen gebruikt worden?
ClaroRead mag zeker gebruikt worden bij het examen! Helaas heeft een concurrent van ons erg veel zaken over ClaroRead opgesomd die niet kloppen. We betreuren het enorm dat er op deze manier verhalen over ClaroRead de wereld in komen die helemaal niet waar zijn. ClaroRead mag WEL gebruikt worden bij examens. We hebben er zelfs een speciale versie voor: de ClaroRead SE versie. Deze versie is gratis te gebruiken voor alle ClaroRead gebruikers (particulier en scholen). Sommige scholen gebruiken ClaroRead alleen voor het lezen van toetsen en examens. Hoewel dat niet onze voorkeur heeft is ClaroRead SE voor scholen ook als los product aan te schaffen.

Ik kan toch geen PDF laten voorlezen?
Zeer waarschijnlijk hebt u dan te maken met een foto PDF. Alhoewel hier gewoon tekst in kan staan ziet de computer deze PDF als een afbeelding. U kan dit herkennen aan het feit dat de tekst in de PDF niet te selecteren is. Als u in het bezit bent van ClaroRead Plus of ClaroRead Pro dan is de foto PDF om te zetten naar een tekst PDF. Deze film laat zien hoe dat moet. Als u werkt met ClaroRead standaard (zowel de vaste installatie als de USB variant) dan is een foto PDF om te zetten met OCR software. Het beste kan u werken met ABBYY of Omnipage. Deze zijn op onze website te koop. U kan ook opwaarderen naar een hogere versie van ClaroRead. Op USB is er geen hogere versie van ClaroRead beschikbaar. U dient dan op te waarderen naar de Plus of Pro variant als vaste installatie.

Is er een versie voor een Chromebook, Ipad of Android tablet?
ls u ClaroRead aankoopt dan kan u gratis gebruik maken van ClaroRead Cloud. Deze online versie kan gebruikt worden op alle mogelijke besturingssystemen. De mogelijkheden van deze versie zijn nog beperkt. U kan tekst inplakken of openen vanuit Dropbox en deze laten voorlezen. Het openen van Docx files is nog niet mogelijk. Het openen van een PDF wel al gaat de opmaak verloren. Een foto PDF kan omgezet worden met ingebouwde OCR software. Werkt u alleen op Ipad’s, Chromebooks of Android tablets dan is TextAid een meer dan goed alternatief voor ClaroRead. TextAid is een programma in de Cloud en kan overal gebruikt worden mits er een internetverbinding is. TextAid kent een eigen cloud opslag. PDF en Word documenten kunnen met opmaak geopend en voorgelezen worden. Er is ingebouwde OCR software. Een foto PDF kan dus naar een tekst PDF worden omgezet. Een internetsite kan worden voorgelezen. Dit alles met meeleescursor. TextAid is te bestellen in abonnementsvorm. U betaalt per jaar. De kosten voor 1 jaar zijn € 79,00. Als u direct voor meerdere jaren een abonnement afsluit dan zijn de kosten per jaar lager. Meer informatie vindt u hier.

Worden kosten van aanschaf van ClaroRead vergoed?
Sinds 2015 is CZ de eerste verzekeraar die ClaroRead (de standaard versie) incl. Boeklezer vergoedt. U vindt meer informatie op onze website. Uiteraard kunt u voor meer infromatie ook telefonisch contact met ons opnemen op 073-2048311.

Sinds 2009 geldt de zorgkosten regeling aftrek van specifieke zorgkosten waarbij de kosten van dyslexiehulpmiddelen afgetrokken kunnen worden van de belasting. Het gaat hierbij om hulpmiddelen die speciaal voor mensen met deze functiebeperking zijn ontwikkeld, zoals de Daisy spelers en het softwareprogramma ClaroRead. De noodzaak van het hulpmiddel moet wel worden aangetoond en opgenomen zijn in de dyslexieverklaring. Een laptop kan niet als dyslexiehulpmiddel worden afgetrokken, omdat deze ook door mensen zonder functiebeperking wordt gebruikt.

Kan ik ClaroRead ook thuis uitproberen?
U kunt een demoversie aanvragen waarna de demoversie thuis geïnstalleerd kan worden. De demo is 15 dagen geldig en kan tijdens deze periode uitgebreid worden uitgeprobeerd op uw eigen computer. Wilt u graag een demoversie aanvragen? Klik hier.
Let op!! De periode van 15 dagen kan niet worden verlengd dus installeer de demoversie op het moment dat u weet dat er voldoende gelegenheid is om de demo uit te proberen.

Wat zijn digitale boeken?
Een digitale boek is een boek dat is bewerkt dat het met een computer of tablet te lezen. Digitale boeken van Dedicon zijn dusdanig bewerkt dat deze voorgelezen kunnen worden met behulp van voorleessoftware, zoals ClaroRead. 

Kunt u mij op de hoogte houden van alle ontwikkelingen rondom dyslexie hulpmiddelen?
Als u zich abonneert op onze nieuwsbrief wordt u maandelijks geïnformeerd over dyslexie in het algemeen en hulpmiddelen in het bijzonder. 


Boeklezer


Boeklezer leest alleen in het Engels wat kan ik doen?
Zeer waarschijnlijk gebruikt u de USB stick van ClaroRead. Om boeken in het Nederlands te laten voorlezen dient u de Nederlandse stemmen te downloaden. Hiervoor kan u per mail een verzoek indienen: info@woordhelder.nl

Ik herken het bestandsformaat niet dat boeklezer gebruikt?
Dat klopt. Het formaat van boeklezer is een onbekend bestandsformaat. Het formaat dat gebruikt wordt heet SSP. Dit heeft te maken met de beveiliging.

Ik wil graag een ingevulde pagina opslaan in ClaroRead Boeklezer. Hoe moet dit?
Dit is mogelijk. Vanaf versie 3.1.32 worden alle aantekeningen die u maakt in Boeklezer automatisch opgeslagen. Lees hier hoe u bewerkingen maakt in een boek in Boeklezer.

Boeklezer geeft de melding: Werkt niet meer?
Zeer waarschijnlijk hebt u een update naar Windows 8.1 uitgevoerd. Alleen de laatste versie van ClaroRead Boeklezer werkt onder Windows 8.1.
Download ClaroUp om Boeklezer te upgraden naar de laatste versie.

Hoe moet ik bestanden van Dedicon activeren? 
Hier hebben we een film van gemaakt. Bekijk deze hier.

 

Bestanden

Ik wil een PDF voor laten lezen maar dit lukt niet.
Er zijn drie verschillende soorten PDF bestanden. Allereerst de Foto PDF en tekst PDF. Tekst PDF kan direct voorgelezen worden. Foto PDF is een gescand formaat. De tekst die in beeld staat is feitelijk een plaatje. Het is alsof u met uw digitale camera een foto hebt gemaakt van de tekst. Deze kan voorgelezen worden maar moet daarvoor eerst omgezet worden naar tekst PDF. Dit kan met ClaroRead Plus en ClaroRead Pro. 

De derde optie is een beveiligde pdf van dedicon. Dit bestand kan alleen met boeklezer worden geopend. Als u een boek op ClaroRead-formaat hebt gekocht bij dedicon en u opent dit met bijvoorbeeld Adobe Reader, dan krijgt u een foutmelding.

s