Woordhelder

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Toon
Sorteer op

Lezen in de zomer

02-07-20 09:45

De zomervakantie komt er weer aan. Een tijd voor leuke uitstapjes, op vakantie gaan en genieten van het zomerse weer. Vaak wordt het lezen vergeten. Dat is erg jammer, want daardoor kunnen de leesvaardigheden van een kind achteruit gaan. We hebben een aantal tips om het lezen tijdens de vakantie leuk te maken!

Lees meer
Geplaatst in Nieuws door Mathieu van de Water

Basisonderwijs weer open

11-05-20 09:07

Na acht weken gaan vandaag de basisscholen weer open. Fijn voor de leerlingen dat ze weer meer ritme krijgen. 
Wij wensen alle basisschoolleerlingen veel succes en vooral plezier op school!

Lees meer
Geplaatst in Nieuws door Mathieu van de Water

Schoolexamens en dyslexiesoftware
Op 24 maart 2020 is bekend gemaakt dat het centraal eindexamen voor het voortgezet onderwijs dit schooljaar niet doorgaat. Vanwege de coronacrisis en de aanvullende maatregelen die op maandag 23 maart bekend zijn gemaakt, hebben minister Slob en minister Engelshoven besloten dat het centraal examen komt te vervallen dit schooljaar. Leerlingen van het voortgezet onderwijs kunnen op basis van hun resultaten op de schoolexamens hun diploma behalen.

Inzet dyslexiesoftware
Eindexamenleerlingen maken nu dus enkel schoolexamens. Wat betekent deze wijziging nu voor de inzet van dyslexiesoftware? Woordhelder heeft het voor u uitgezocht.

Het CvTE heeft regels opgesteld omtrent het centraal eindexamen. Deze regels zijn in principe niet van toepassing bij schoolexamens. Bij schoolexamens beslist school of de schoolexamens gemaakt mogen worden met aanpassingen. Voor leerlingen met dyslexie zijn aanpassingen mogelijk in de vorm van tijdverlenging, gebruik van een computer en de inzet van dyslexiesoftware. Als de school het goedkeurt kan de dyslexiesoftware dus worden gebruikt bij het maken van schoolexamens.

Voor meer informatie verwijzen we u graag naar de website van het CvTE.
https://www.cvte.nl/actueel/nieuws/2020/03/10/coronavirus


ClaroRead en TextAid
Voor de afname van toetsen en schoolexamens zijn er voor zowel TextAid als ClaroRead speciale toetsversies ontwikkeld. 

ClaroRead
Voor het laten voorlezen van schoolexamens kunt u ClaroRead SE gebruiken. ClaroRead SE heeft dezelfde basisfuncties als de reguliere versie van ClaroRead, maar alle functies die niet zijn toegestaan zoals een woordvoorspeller en het digitale woordenboek zijn uitgeschakeld in deze versie van ClaroRead.

TextAid
Bij TextAid kunnen zogenaamde toetsaccounts worden aangemaakt. Zodra de leerling inlogt in het toetsaccount komt hij of zij in de toetsomgeving en heeft enkel toegang tot de functionaliteiten die zijn toegestaan bij de afname van toetsen. De toets kan binnen een vooraf bepaalde tijd worden gemaakt en bij afronding worden ingeleverd. U kunt als docent de toetsen eenvoudig vanuit uw bibliotheek delen met de toetsaccounts van uw leerlingen. De leerling kan de toets vervolgens weer inleveren bij de docent. Er is een apart url beschikbaar voor toegang op het toetsaccount. Whitelist deze url zodat de leerling geen andere websites kan bezoeken.

Handige links

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/eindexamens/aangepast-examen/aangepast-examen-voortgezet-onderwijs

https://www.examenblad.nl/document/brochure-kandidaten-met-een-5/2019/f=/brochure_kandidaten_met_een_beperking_VO_2019_def.pdf

Belangrijk is pagina 10: Bij het schoolexamen zijn er geen regels van het CvTE van toepassing. Wel is de algemene regelgeving van toepassing, die uitgaat van exameneisen voor iedereen en een beoordeling van alle kandidaten op grond van de voor iedereen geldende exameneisen.

Lees meer
Geplaatst in Nieuws door Mathieu van de Water

In verband met het coronavirus (COVID-19) zijn alle scholen tot in ieder geval 6 april gesloten. Kinderen zijn thuis en krijgen onderwijs via afstand. In deze periode kan het lezen er wel eens bij inschieten. Woordhelder helpt graag met tips om het lezen leuk te maken. Onderaan dit bericht hebben we weer downloads van onze orthopedagoog Eefke. Zij heeft meerdere leesboekjes gemaakt voor deze periode dat uw kinderen thuis zijn.

Lees meer
Geplaatst in Nieuws door Mathieu van de Water

Kinderen in groep 8 van het basisonderwijs hoeven dit jaar geen centrale eindtoets te doen. Dat heeft minister Slob van Onderwijs besloten om de werkdruk voor leraren te verminderen. Veel leraren zijn druk bezig met het organiseren en geven van thuisonderwijs.

Slob: "We vragen op dit moment heel veel van het onderwijspersoneel. Ik heb erg veel bewondering voor al die leraren en schoolleiders die zich met al hun creativiteit inzetten voor onderwijs aan kinderen die thuis zitten. Dat heeft nu prioriteit voor scholen."

Leerlingen in groep 8 hebben de afgelopen weken al een schooladvies gekregen. Dat is altijd al leidend geweest bij de keuze van een middelbare schoolopleiding. Er zal volgend schooljaar extra goed worden gekeken of een kind wel op de juiste opleiding zit.

Voortgezet onderwijs
Gisteren werd voor de leerlingen van het voortgezet onderwijs besloten dat de school- en praktijkexamens doorgaan. Of de centrale eindexamens op 7 mei ook echt door gaan wordt uiterlijk 6 april besloten.

Bron: NOS

Lees meer
Geplaatst in Nieuws door Mathieu van de Water

TextAid voor onderwijs op afstand
In verband met het coronavirus (COVID-19) zijn alle scholen tot in ieder geval 6 april gesloten. Lesgeven op afstand is één van de manieren om het niveau van leerlingen op peil te houden. Woordhelder en Readspeaker willen u als school graag ondersteunen met de opdrachtmodule in TextAid. Met de opdrachtmodule is het mogelijk om opdrachten te delen met leerlingen. Leerlingen kunnen vervolgens aan de slag met de opdracht. Dit kan bijvoorbeeld een werkstuk of opdrachtblad zijn waarbij antwoorden ingevuld moeten worden. Tevens kan er met de leerkracht gecommuniceerd worden over de opdracht. De leerling kan de opdracht weer inleveren bij de leerkracht. De leerkracht kan een tijd aangeven wanneer de opdracht ingeleverd moet zijn.

Alle scholen die TextAid gebruiken krijgen een gratis upgrade naar een onbeperkt TextAid account (schoolbrede licentie). Dit betekent dat u voor iedere leerling op uw school een TextAid account aan kunt maken. Dit onbeperkte account is in ieder geval tot aan de zomervakantie te gebruiken. Op deze manier kunt u met alle leerlingen werken met de opdrachtmodule. Vraag de upgrade hier aan.

Hoe werkt het?
We hebben de werking van de opdrachtmodule in een filmpje uitgelegd. Uiteraard is het mogelijk om contact met ons op te nemen wanneer er vragen zijn over het gebruik.

Klik hier om de video over de opdrachtmodule te bekijken.

Ik ben nog geen klant maar wil de opdrachtmodule toch graag gebruiken
Wanneer u nog geen gebruik maakt van TextAid op school dan kunt u hier een versie aanvragen. We zorgen er dan voor dat u de komende 6 weken gebruik kan maken van 75 accounts. Wanneer u onbeperkt gebruik wilt maken van TextAid en de opdrachtmodule dan is de aankoop van ons kleinste account noodzakelijk. Dit is een 2 user account en kost per jaar € 165,00 incl. btw. We sluiten dan ook direct een verwerkersovereenkomst met u zodat ook alles wat betreft de AVG goed geregeld is.

Vragen?
Neem bij vragen gerust contact met ons op.
We helpen u graag.

Lees meer
Geplaatst in Nieuws door Mathieu van de Water

Taalblobs is een oefenprogramma voor de Nederlandse spelling dat zeer geschikt is om in te zetten bij thuisonderwijs. Taalblobs is namelijk adaptief en het volgt de SLO leerlijn spelling voor het basisonderwijs. Dat betekent dat alle onderdelen wat betreft spelling die op school aan bod komen ook in Taalblobs zitten en geoefend kunnen worden.

Taalblobs is er voor kinderen in groep 3 tot en met 8 maar ook kinderen in groep 2 kunnen onder begeleiding gebruik maken van Taalblobs. Ons doel is om ieder kind minimaal 15 minuten per dag te laten oefenen met spelling.

Gamification en adaptief
Beginnende lezers en spellers zullen een bewustzijn moeten ontwikkelen van de verschillende klanken en lettertekens die voorkomen binnen de Nederlandse taal en bovendien moet een grondig raamwerk worden opgebouwd hoe deze aan elkaar gekoppeld zijn.

In de eerste oefenonderdelen van Taalblobs worden uitsluitend korte klankzuivere woorden aangeboden die volledig zijn op te bouwen uit de individuele losse klanken. Hierbij wordt o.a. gebruikt gemaakt van het klankbord waarop de verschillende klanken overzichtelijk en systematisch gegroepeerd zijn.

Taalblobs 2 en 2+
Er zijn voor thuis 2 abonnementen te kiezen waarmee u 2 kinderen gebruik kan laten maken van Taalblobs. Mocht u meer kinderen gebruik willen laten maken van Taalblobs, laat dat dan gerust weten, dat kan ingeregeld worden. Het verschil tussen een 2 en 2+ account zit hem in de mogelijkheid om zelf spellingtaken toe te kunnen voegen. Ons advies is bij thuisonderwijs om te kiezen voor een 2+ account. Zo kunt u exact volgens de opgaven van de methode op school een spellingtaak toevoegen en hiermee oefenen. Het adaptieve karakter blijft ook overeind. Het programma zal voor de overige spellingtaken dus nog steeds kijken naar wat al wel en nog niet zo goed gaat bij spelling. Uw kind krijgt op basis van de gemaakte opdrachten nieuwe stof, volledig op maat.

Vraag hier een demoversie van Taalblobs aan.

Rekenblobs
Naast Taalblobs is er ook Rekenblobs. Rekenblobs is volop in ontwikkeling maar kan al wel gebruikt worden voor kinderen van groep 5, 6 en 7. De testversie van Rekenblobs is dit schooljaar gratis te gebruiken. Vraag nu een account aan via het aanvraagformulier.

Lees meer
Geplaatst in Nieuws door Mathieu van de Water

De toetsmodule van TextAid is aanzienlijk uitgebreid. We vertellen je er graag meer over!

Lees meer
Geplaatst in Nieuws door Mathieu van de Water

Fijne feestdagen!

23-12-19 14:49

In de week tussen Kerst en Oud & Nieuw is Woordhelder gesloten. Bestellingen tussen 23 januari en 1 januari worden op 2 januari verwerkt en verzonden.

Lees meer
Geplaatst in Nieuws door Mathieu van de Water

Ook in de kerstvakantie is het belangrijk en goed om door te blijven lezen. Daarom heeft Eefke voor deze kerstvakantie het Kerst-leesboekje gemaakt.

Lees meer
Geplaatst in Nieuws door Mathieu van de Water
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Toon
Sorteer op