De Rijschoolvereniging Regio Oost (RVRO) vindt dat kandidaten met lees- en taalachterstand gedupeerd worden door het falen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Het CBR kan bij het theorie-examen nieuwe stijl geen geluid meer leveren, waardoor de vragen niet hoorbaar zijn. Dat kan wel bij een verlengd examen, maar dat is duurder.

,,De slagingspercentages zijn ook gekelderd, dus gemiddeld zijn kandidaten meer tijd en geld kwijt'', zegt de Enschedese rijschoolhouder Hans Pierik. ,,Dit nieuwe examen had niet op deze manier ingevoerd mogen worden."

Nationale Ombudsman
Pierik heeft namens de RVRO zijn klacht doorgespeeld aan een aantal fracties van de Tweede Kamer en aan de Nationale Ombudsman. De ombudsman laat binnen 4 weken weten of hij de klacht gaat onderzoeken.

Het CBR erkent dat door technische problemen er tot nu toe geen gesproken teksten mogelijk zijn geweest bij het theorie-examen nieuwe stijl. ,,Dat is nu wel mogelijk bij het verlengd tentamen, dat ongeveer een tientje meer kost en waar geen langere wachttijden voor zijn," zegt een woordvoerster. ,,Mensen met een dyslexieverklaring kunnen bovendien die extra kosten terugkrijgen.''

Bron: AD