Vaak is er na de zomervakantie een terugval in het leesniveau van kinderen. Daarom is het belangrijk om te blijven lezen tijdens de zomervakantie. Door met uw kinderen te blijven lezen kunt u voorkomen dat er een terugval in AVI-niveau is. We hebben een aantal tips om het lezen tijdens de vakantie leuk te maken!  


Tip 1 - Lees wat je leuk vindt.
Het is belangrijk dat lezen tijdens de vakantie leuk is. Dus laat uw kind boeken of teksten kiezen die hij of zij leuk vindt. Kijk niet zozeer naar het leesniveau, maar laat uw kind boeken kiezen die hem of haar aanspreken en aansluiten bij de interesses.  

 

Tip 2 - Goed voorbeeld.
Door tijdens de vakantie zelf ook regelmatig te lezen, laat u zien dat lezen leuk is. Door zelf het goede voorbeeld te geven, zal uw kind ook sneller gaan lezen. Daarnaast kunt u ook samen lezen met uw zoon of dochter. Lees tegelijkertijd voor uit een boek of lees om de beurt een zin of alinea.

 

Tip 3 - Combineer met leuke activiteiten.
Tijdens de zomervakantie staan er vast allerlei leuke activiteiten op de planning. Uw kind kan tijdens deze activiteiten lezen. Uw kind kan lezen in een vakantie-doeboek of de handleiding van een gezelschapsspel voorlezen. Gaat u een recept maken, laat uw kind dan meehelpen en het recept voorlezen. Denk hierbij ook aan boeken over uw vakantiebestemming of folders van het pretpark of de dierentuin voor een dagje uit.  

 

Tip 4 - Digitaal lezen.
Om ruimte in de koffer te besparen kunt u ervoor kiezen om in plaats van fysieke boeken, digitale boeken mee te nemen op een e-reader of tablet.

Daarnaast kunt u via www.vakantiebieb.nl de vakantieBieb-app downloaden. Deze app bevat boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Via deze gratis app kan uw kind e-boeken lezen via de tablet of telefoon.

Mocht uw kind het dyslexielettertype fijn vinden of willen proberen, kunt u boeken gratis downloaden als PDF-bestand en zelfs printen van www.gratiskinderboek.nl. Op deze website staan verschillende verhalen geschreven, passend bij verschillende leeftijdsgroepen en AVI-niveaus.


Tip 5 - Leesbingo.
Om het lezen nog leuker te maken, kan uw kind leesbingo spelen. Dit kan uw kind alleen doen, maar kan natuurlijk ook met het hele gezin. We hebben bij Woordhelder 2 leesbingo kaarten. U kunt ze hier downloaden.

- Leesbingo: Verschillende plekken
- Leesbingo: Verschillende boeken