De zomervakantie komt er weer aan. Een tijd voor leuke uitstapjes, op vakantie gaan en genieten van het zomerse weer. Vaak wordt het lezen vergeten. Dat is erg jammer, want daardoor kunnen de leesvaardigheden van een kind achteruit gaan. We hebben een aantal tips om het lezen tijdens de vakantie leuk te maken!

Lezen=leuk
Het is belangrijk dat lezen leuk is. Laat een kind zelf kiezen wat hij of zij graag wil lezen. Dat kan een boek zijn, maar denk ook aan stripboeken, vakantieboeken, tijdschriften, of blogs. Het gaat erom dat het kind gemotiveerd is om het te lezen.

Vast leesmoment
Tijdens het schooljaar wordt er vaak op vaste momenten gelezen of voorgelezen. Met alle leuke activiteiten in de vakantie kan dit vaste leesmoment wel eens worden vergeten. Terwijl het juist zo goed is om deze regelmaat te behouden. Spreek een vast moment op de dag af waarop wordt gelezen. Als een kind lezen niet leuk vindt, kan ook de duur van het leesmoment worden afgesproken. Bijvoorbeeld: 10 minuten lezen na het avondeten.

Lees en doe
Tijdens de zomervakantie is er volop tijd voor leuke activiteiten. Zoek online een leuke knutselopdracht of recept. Laat uw kind de instructies voorlezen en daarna zelf (of met een beetje hulp) aan de slag gaan. We hebben hier een recept voor fruit ijsjes.

Leesslinger
Voor deze zomer hebben we een leesslinger gemaakt. Deze kunt u printen (bijvoorbeeld op verschillende kleuren papier) en als uw kind een boek uit heeft kan een vlag van de slinger worden ingevuld. U kunt het ook voor uw klas gebruiken en na de zomer een mooie slinger maken met alle boeken die de kinderen gelezen hebben! Klik hier om de leeslinger te downloaden.

Boekenapps: Vakantiebieb en Luisterbieb
Er zijn veel apps over boeken en lezen. We willen er hier twee uitlichten.
Op 1 juli is de Vakantiebieb app weer geopend. Tot en met 31 augustus biedt deze app toegang tot veel jeugd- en volwassenboeken. Een kind kan via de tablet of smartphone boeken lezen. Dit jaar bevat de Vakantiebieb weer volledig nieuwe titels. Sommige boeken zijn ook via de app ook als luisterboek te beluisteren. Een lijst van alle titels kunt u hier vinden
Neemt u ook eens een kijkje in de app van de Luisterbieb. Deze app is het gehele jaar door te gebruiken en bevat heel veel audioboeken voor de jeugdige en volwassene lezer. Als u lid bent van de bibliotheek biedt de Luisterbieb app u meer titels. Een lijst van alle titels kunt u hier vinden.


Samen bieden deze twee gratis apps een leuke afwisseling voor het lezen.