De zomervakantie komt er weer aan. Een tijd voor leuke uitstapjes, op vakantie gaan en genieten van het zomerse weer. Vaak wordt het lezen vergeten. Dat is erg jammer, want daardoor kunnen de leesvaardigheden van een kind achteruit gaan. We hebben een aantal tips om het lezen tijdens de vakantie leuk te maken!

Lezen = leuk
Het is belangrijk dat lezen leuk is. Laat een kind zelf kiezen wat hij of zij graag wil lezen. Dat kan een boek zijn, maar denk ook aan stripboeken, vakantieboeken, tijdschriften, of blogs. Het gaat erom dat het kind gemotiveerd is om het te lezen. 

Digitaal lezen
Je kunt uiteraard uit de boekenkast een leuk boek kiezen om te lezen. Maar er zijn ook veel digitale mogelijkheden. Denk eens aan e-books en luisterboeken. Ook gemakkelijk voor op vakantie. Hieronder staan een paar digitale leestips.

Bibliotheek: De bibliotheek heeft een groot aanbod e-boeken en luisterboeken voor zowel de jeugdige als de volwassen lezer.

Vakantiebieb app: De vakantiebieb app is actief tijdens de zomervakantie. In de app kunnen de boeken gemakkelijk worden gedownload en in een digitale boekenkast worden gezet.

Jeugdjournaal app: Met deze app kan een kind op de hoogte blijven van wat er gebeurt in de wereld en tegelijkertijd de leesvaardigheid oefenen. De app bevat korte nieuwsartikelen, vaak met een video erbij.

Luisterbieb app: Deze app is het gehele jaar door te gebruiken en bevat heel veel luisterboeken voor de jeugdige en volwassen lezer.

Spotify: Op deze bekende streamingsapp staan ook diverse luisterboeken.

15 minuten lezen
Het is belangrijk om te blijven lezen, om een dip in het leesniveau te voorkomen. Elke dag een kwartier lezen is al genoeg om deze dip te voorkomen. Op de website lees15minutenperdag.nl staat dat een dagelijks leeskwartier de leesvaardigheden en woordenschat verbetert. Kinderen die dagelijks een kwartiertje lezen, lezen 1.146.000 woorden per jaar.

Lees samen
Bij de vorige tip gaven we aan dat het belangrijk is elke dag een kwartiertje te lezen. Ouders kunnen ook samen met hun kinderen dit kwartier lezen. Ieder kan in een eigen boek lezen. Het kan ook leuk zijn om samen uit een boek te lezen. Lees om de beurt een zin, alinea of bladzijde. De tekst kan ook tegelijkertijd worden voorgelezen. Als een kind een leesfout maakt, kan hij dit aan de ouder horen en er direct van leren.  

Maak lezen zichtbaar
Het kan lastig zijn voor een kind om elke dat de motivatie te hebben om te lezen. Een tip voor het bevorderen van de leesmotivatie is: maak het lezen zichtbaar. Haal een wit meetlint bij bijvoorbeeld de bouwmarkt of de Ikea. Voor elke gelezen bladzijde mag 1 centimeter worden ingekleurd. Zo kan een kind zien hoeveel leesmeters hij of zij maakt.

Het Woordhelder Zomerboekje bevat ook een pagina om bij te houden hoeveel er wordt gelezen. Klik hier om het Woordhelder zomerboekje te downloaden

Lezen kan overal
Er hoeft niet alleen uit boeken te worden gelezen. Tijdens het spelen van een gezelschapsspel kan een kind de spelregels voorlezen. Kies een lekker zomers recept en laat het kind meehelpen en voorlezen hoe het gerecht gemaakt moet worden.