Ik ben Lotte Minheere, 20 jaar, studente Toegepaste taalwetenschap (specialisatie taalstoornissen) aan de Vrije Universiteit. Vanuit mijn opleiding loop ik de komende maanden stage bij Woordhelder, om een onderzoek te doen naar het gebruik van hun softwarehulpmiddelen.

Veel basisscholen schaffen namelijk softwarehulpmiddelen (zoals ClaroRead en TextAid) aan om hun onderwijs toegankelijker te maken voor kinderen met dyslexie. Bij heel veel scholen worden deze hulpmiddelen goed geïmplementeerd en wordt er veel gebruik gemaakt van het hulpmiddel. Woordhelder merkt echter dat deze producten in sommige gevallen niet altijd optimaal gebruikt worden.

Daarom zal ik als stageopdracht een onderzoek gaan doen naar waarom deze producten wel worden aangeschaft, maar niet altijd ten volle worden benut: Sluiten de hulpmiddelen niet goed aan bij de behoefte? Schort het aan de randvoorwaarden van de ICT? Weten de scholen niet hoe ze de software in kunnen zetten? Dit ga ik onderzoeken aan de hand van vragenlijsten en interviews, die ik af wil gaan nemen bij leerkrachten, ouders en dyslectici. Op deze manier kunnen de meningen en ervaringen van alle betrokkenen meegenomen worden, zodat ik uiteindelijk een advies kan geven over wat er eventueel aangepast zou kunnen worden, zodat de software nog beter en uitgebreider gebruikt kan worden.

Uiteraard ben ik nog op zoek naar basisscholen die aan dit onderzoek deel willen nemen. Heeft u als school ClaroRead en/of TextAid? En heeft u interesse om mee te doen? Laat dit dan weten door een e-mail te sturen naar: info@woordhelder.nl.