Blog: De 3 hoofdfuncties van dyslexiesoftware

14 december 2020

Wekelijks geef ik bijna dagelijks trainingen over dyslexiesoftware aan schoolteams en leerlingen. Het valt me dan op dat er vaak verrast wordt gereageerd op de verschillende functies van de software. Het laten voorlezen van digitale tekst is bij velen bekend, maar dyslexiesoftware biedt nog zoveel meer mogelijkheden. Dyslexiesoftware, zoals ClaroRead en TextAid kennen 3 hoofdfuncties: het ondersteunen bij het lezen van teksten, het maken van teksten en het leren en (be)studeren van teksten.

Ondersteuning bij lezen

Met Dyslexiesoftware kan eenvoudig digitale tekst voorgelezen worden. Teksten uit Word- documenten, PDF bestanden en websites. Alles kan worden voorgelezen door tekst te selecteren. Het lezen kan extra worden ondersteund door de leesmarkering te gebruiken. Door de voorleesstem te wijzigen kunnen teksten in andere talen worden met de voorgelezen. Denk ook aan het laten voorlezen van digitale content in ELO's (electronische leeromgeving).

Ondersteuning bij het typen

Dyslexiesoftware kan helpen bij het maken van teksten. Volg 3 stappen om je tekst te controleren en te verbeteren:

1 Laat de tekst voorlezen. Door de tekst te laten voorlezen kun je typfouten en spelfouten makkelijk ontdekken en verbeteren. Verder kun je gemakkelijk controleren op het juiste gebruik van punten en komma’s. Het laten voorlezen van de tekst helpt ook bij het controleren van de inhoud van de tekst: Heb ik alles wat ik wilde schrijven in de tekst staan.

2 Controleren van spelfouten. Als je ClaroRead gebruikt kun je de knop Controleren gebruiken bij woorden met een rood lijntje eronder. In TextAid zit er een knop voor de controle op fouten in de tekst. De software geeft je dan een lijst met suggesties en helpt bij het verbeteren van de eventuele fouten.

3. Controleer op homofonen. Woorden zoals hart en hard, wij en wei noemen we homofonen. Ze klinken hetzelfde, maar je schrijft ze iets anders en ze betekenen ook iets heel anders. ClaroRead helpt je bij dit soort woorden.

Ondersteuning bij het leren

Dyslexiesoftware zoals ClaroRead en TextAid hebben extra functies die heel handig zijn bij het leren en studeren. Zo heeft ClaroRead de functie ClaroCapture voor het verzamelen van informatie en het maken van samenvattingen. Een andere functie is ClaroIdeas waar mindmaps mee gemaakt kunnen worden. TextAid heeft de functie 'Aantekeningen' waarmee je aantekeningen kunt maken en opdrachten kunt invullen in het TextAid account. Verder heeft TextAid de functie Markeerstift waarmee samenvattingen gemaakt kunnen worden.


Geplaatst door: Eefke van Geffen